Cum alegi între becurile incandescente, halogen și cu LED

Tipuri de sisteme de iluminat pentru exterior
July 24, 2017

Cum alegi între becurile incandescente, halogen și cu LED

Cu atâtea opțiuni existente pe piață, alegerea celui mai potrivit tip de bec poate fi uneori extrem de dificilă. Poate cel mai important lucru care trebuie avut în vedere este în present faptul că a compara diferitele modele în funcție de numărul de wați nu mai este o modalitate eficientă de evaluare. De când variantele sunt atât de multe și diferite constructiv, cel mai relevant parametru este lumenul (lm) care măsoară cantitatea de lumină emisă de un bec. Dacă ești obișnuit cu becurile incandescente, atunci îți va fi util să știi că 25W sunt echivalenți cu 220 – 250lm, 60W cu 700 – 810lm, iar 100W cu 1300 – 1530lm.

Din punct de vedere al eficienței, variantele cu LED sunt desigur pe primul loc. În timp ce vorbind despre incandescență spunem 80% din energie pierdută sub formă de căldură și doar 20% transformată în lumină, iar în cazul halogenului procentajul este de 70% căldură – 30% lumină, becurile cu LED transformă 80% din energie în lumină, scăzând astfel semnificativ costurile de exploatare. Sunt de asemenea mult mai rezistente având o durată de viață de 50.000 de ore care nu este influențată de numărul de aprinderi, față de 3600h în cazul soluțiilor cu halogen și 1200h pentru becurile incandescente.

Culoarea luminii emise este importantă mai ales în domeniul business unde influențează atmosfera creată. Se măsoară în Kelvini (K) și se împarte în trei categorii principale:

  • lumină albă soft/caldă – văzută ca o nuanță ușor gălbuie și care proiectează portocaliu spre roșiatic pe suprafețele obiectelor, de unde și denumirea de lumină caldă. Este cuprinsă între 2700K (recomandată pentru locuințe restaurante, holuri de hotel, buticuri) și 3000K (potrivită pentru biblioteci, birouri, magazine)
  • alb rece – lumină albă, clară, cuprinsă între 3500 – 4100K, cu nuanțe ușoare de albastru către capătul superior al intervalului, amintind de culoarea gheții (de unde și denumirea de lumină rece). Se folosește în showroom-uri, librării și birouri.
  • și cea apropiată de lumina zilei, care se încadrează între 5000K (folosită în muzee, magazine de bijuterii, spitale) până la 6500K utilizată pentru a simula lumina naturală.

Tehnologia de bază presupune pentru variantele incandescente și cu halogen, un filament subțire prin care trece un curent electric. Diferența dintre cele două constă în faptul că, în cazul celor din urmă, filamentul este acoperit de o combinație de gaz halogen și tungsten care îi oferă o rezistență mai mare la încălzire. Ambele produc radiații infraroșii și ultraviolete care pot duce la deteriorarea în timp a țesăturilor și obiectelor de artă.

LED-ul are la bază un sistem de semiconductori care la trecerea curentului electric produce fotoni. Funcționează la 35oC, față becurile incandescente care au nevoie de 170oC pentru a produce lumină și nu produce radiații infraroșii sau ultraviolete, decât dacă este vorba despre un model special creat cu acest scop. Bulbul este de asemenea mult mai rezistent la șocuri.

Dincolo de aceste caracteristici care diferențiază tipurile de becuri între ele, principalul element pe care trebuie sa-l urmăriți pe ambalaj atunci când achiziționați unul, este randamentul luminos exprimat în lumeni raportați la wați, care vă spune câtă lumină obțineți pe unitate de energie consumată.