Tipuri de sisteme de iluminat pentru exterior

Cum alegi între becurile incandescente, halogen și cu LED
July 24, 2017

Tipuri de sisteme de iluminat pentru exterior

Sistemele de iluminare exterioara permit ca activitatea sa continue chiar si dupa ce lumina soarelui nu mai este disponibila. Acestea ofera securitate si posibilitatea de orientare in spatiul exterior pe timp de noapte. In ultimii ani tehnologia a avansat foarte mult, astfel ca in zilele noastre, iluminatul exterior, privat sau public, poate lua o varietate de forme.

Luminatoarele sunt dispozitive care distribuie, filtreaza sau transforma lumina emisa de una sau mai multe lampi. Acestea includ toate elementele necesare pentru fixarea si protectia lampilor. In functie de localizare si scopul pentru care sunt folosite, pot fi impartite in mai multe categorii:

Reflectoare – utilizate cele mai multe ori pentru iluminatul cladirilor sau a panourilor publicitare, cu distributie ingusta sau extinsa a fluxului luminos. Mai pot fi folosite pentru asigurarea vizibilitatii pe terenuri de joc sau in zone in care se munceste noaptea.

Luminatoare sportive – cu distributie foarte ingusta, montate de obicei in partile laterale ale zonei iluminate si la inaltime mare. Includ de obicei lampi metalice cu halogen de 1000 – 3500W si sunt prevazute cu optiuni speciale de targetare si blocare a directiei fluxului luminos.

Luminatoare pentru strada – folosite pentru a asigura vizibilitatea pe traseele rutiere din interiorul si din afara oraselor, sunt montate de obicei pe stalpi si folosesc lampi HID cu sodiu la presiune inalta.

Luminatoare de ghidare – destinate pentru iluminarea spatiilor de parcare, a zonelor pietonale, ariilor destinate serviciilor sau cailor de acces in gradini. In acest scop se utilizeaza de obicei bolarzii, stalpi scurti din metal sau beton, retractabili sau nu, ideali pentru luminile localizate. Se mai folosesc de asemenea luminatoarea fixate la nivelul solului de-a lungul cailor de acces.

Luminatoare pentru parcare sau garaje – fixate pe stalpi sau in perete. Ultimele se folosesc de obicei in parcari de dimensiuni mici, situate in apropierea unei cladiri. Cele montate pe stalpi pot fi simple sau grupate cate 2 sau 4.

Luminatoare de securitate – Au rolul de a oferi suficienta lumina pentru supravegherea vizuala a unei zone, directa sau prin intermediul unei camere de luat vederi. Sunt de obicei montate in locuri greu accesibile sau protejate cu gratii. Au o intensitate ridicata a luminii si sunt folosite in special in zonele comerciale.

Luminatoare design – de diferite forme si dimensiuni, folosite pentru evidentierea unor cladiri cu valoare arhitecturala, istorica sau administrativa (muzee, biserici, primarii) si in parcuri si gradini pentru crearea unei atmosfere deosebite dupa caderea serii. Sunt utilizate de asemenea pentru fantani arteziene si cascade. Pot fi montate pe sol, pe stalpi, in copaci sau sub apa. Sunt confectionate din materiale speciale care le asigura rezistenta la actiunea factorilor de mediu.

Luminatori publicitari – special construiti pentru a ilumina in mod uniform o suprafata plana. Au rezistenta deosebita la factorii de mediu (apa, zapada, etc.). Se monteaza intotdeauna in partea de sus a panoului pentru iluminare optima.

Pentru ca sunt destinate utilizarii in exterior, toate aceste categorii au in vedere rezistenta la ploaie, vant si caldura. Gama de sisteme de iluminat pentru exterior este extrem de variata si ofera numeroase posibilitati de orientare si filtrare a luminii, cu caracteristici tehnice si de design specifice. Daca nu stiti inca ce tip se potriveste pentru proiectul dumneavoastra, va stam la dispozitie cu toate detaliile tehnice necesare.